11 Μαρ 2010

Ελευθεροτυπία - Κριτική Βιβλίων




http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=140303

Το βιβλίο των Νεκρών
«Ο Όγδοος ορίζοντας»


Σειρα Σκιές εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομες
Σ.62,

Η κόλαση του Δάντη , ο Ιερώνυμος Μπός , ο Οιδίποδας του Σοφοκλή λίγο πριν βγάλει τα μάτια του , η Μήδεια του Ευριπίδη , πολύ μετά τον φόνο των παιδιών της , συναντιούνται σε αυτό το μυητικό ταξίδι αυτογνωσίας προς τα εσωτερικά πεδία του μύχιου Εγώ , εκεί που ο σπινθήρας του Θείου περιμένει να τον ανακαλύψουμε . Και η αποκάλυψη δεν αργεί :

Το μόνο που χρειάζεται
είναι τα θνητά σου μάτια να αποποιηθείς
και να κάνεις το ταξίδι εντός σου
μόνος και γυμνός όπως εγεννήθεις
με ένα μόνο πόνο και ένα κλάμα δυνατό
ν’ ανακαλύψεις τον Άνθρωπο ,
αυτόν τον χαμένο ορίζοντα
(σ.61) Η Μαρία Ροδοπούλου που «γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα με τον σύντροφο της και τα δύο τους παιδιά. Το 1987 τελείωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τότε εργάζεται ως αναλύτρια-προγραμματίστρια
εμπορικών επιχειρήσεων». Όπως γράφει στο «αυτί» του βιβλίου , «είναι λάτρης της θεατρικής ποίησης και της σκοτεινής πλευράς των παρασκηνιακών δρώμενων. Αγαπημένος της δραματουργός ο Σοφοκλής».
Η δραματικότητα , με εμφανή τα στοιχεία της ειρωνείας και του αυτοσαρκασμού , είναι προφανής σε αυτή την πρώτη της ατομικά ποιητική δημιουργία , αφού ο λόγος διαρθρώνεται ως ένα ich-drama, οπού το ομιλούν πρόσωπο συνδιαλέγεται με διάφορες εκφάνσεις του «εγώ» του , επιχειρώντας να καταδυθεί στα βάθη του ατομικού και συλλογικού ασυνείδητου , προκείμενου να γνωρίσει το εαυτό του .
Σουρεαλισμός και παράλογο , εφιαλτικές εικόνες , βγαλμένες θαρρείς από την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη , η Θιβετιανή και Αιγυπτιακή Βίβλος των Νεκρών
και η απεγνωσμένη προσπάθεια της ψυχής να ξεπλύνει τις ενοχές και τις αμαρτίες που τις φόρτωσε η πορεία της στην Ύλη , αφού μόνον Εκείνος , ο Ενας και Μοναδικός είναι αναμάρτητος .
Το Έρεβος απαλύνεται από μια μεσογειακή , αιγαιοπελαγίτικη – θα έλεγα – μεταφυσική στα μέτρα του ανθρώπου .
«Πάντων μέτρον άνθρωπος»φαίνεται να πρεσβεύει η «εσωτερίστρια»Ποιήτρια .
Ένα βιβλίο για όσους δεν έχουν ακόμα βρει λύσεις στα υπαρξιακά τους ερωτήματα .


Αντιγραφή από το Ένθετο «Βιβλιοθήκη» της Ελευθεροτυπίας
στο φύλλο της 11/03/2010
Κριτική από τον συγγραφέα - ποιητή Κωνσταντίνο Μπούρα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Dark Virtual Poetry

Dark Virtual Poetry σημαίνει αποκάλυψη της Σκοτεινής Ανθρώπινης Πλευράς. Δεν στοχεύει στην Εσταύρωση Πιστεύω ούτε στη γελοιοποίηση Ηθών. Δεν υποκύπτει όμως στους συντηρητικούς ευνούχους, αξιολύπητα τέκνα μιας ανέραστης, νεκρής κοινωνίας. Δεν διαφημίζει , δεν ψάχνει για οπαδούς. Ίσα Ίσα τους απεχθάνεται . Ενδιαφέρεται Μόνο για αληθινούς φίλους αναγνώστες. Σκοπός της Μαρίας Ρ. η Απομυθοποίηση Ανθρώπων και Θεών.Δεν υπάρχει προορισμός και οι διαδρομές είναι ασχημάτιστες.

Η Γη πυρπολείται απο υπ-ανθρώπους αλλά εμείς ακόμα υπάρχουμε και κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει τη ξιφολόγχη των λέξεων

Αλλά πάντα
υπάρχει το αύριο
που γεννά νέες προσδοκίες
νέα αινίγματα
νέα θαύματα

Σήμερα θ’ αρκεστούμε
στη σιωπή


Μ.Ρ
Οι υποτελείς μέρες
σπαταλώνται άνετα
στην αυτοτελή μας δυστυχία
καθώς τρέφονται
τα γύφτικα ερπετά
απ'την αυτάρκεια
του πόνου μας


Μ.Ρ.

Alex Papadiamantis

Blog Archive